چاپ ریسو گراف چیست؟

چاپ ریسو گراف چیست و برای چه مواردی استفاده می شود؟
چاپ ریسو گراف متعلق به کشور ژاپن است و جزو چاپ های با قیمت پایین به حساب می آید. این چاپ سرعت قابل توجهی دارد و با صرف هزینهی کم انجام می شود. همین موضوع محبوبیت آن را افزایش داده است.
امروز صنعت چاپ بسیار گسترده بوده و علاوه بر مصارف صنعتی به منازل و مصارف خانگی نیز راه پیدا کرده و شاهد انواع روشهای چاپی هستیم. یکی از انواع روشهای چاپ در کنار چاپ افست و چاپ دیجیتال چاپ ریسوگراف (Risograph) است. این روش، روشی سازگار با محیط زیست بوده و دارای کیفیت بالایی نیز است و آنچه در این مطلب قصد داریم به بررسی آن بپردازیم عبارت است از: تعریف چاپ ریسوگراف و مزیتها و کاربرد آن، تا انتها با ما همراه باشید.
چاپ ریسو گراف چه نوع چاپی است؟
چاپ ریسو گراف نوعی روش چاپ است که نسخه های تکراری با کیفیت بالا تولید می کند.شرکت Riso Kagaku اولین بار این نوع دستگاه کپی دیجیتال را در اواسط دهه ۱۹۸۰ در ژاپن اختراع کرد.
برای چاپ با تیراژ بالا، چاپ ریسو نسبت به استفاده از دستگاه فتوکپی، چاپگر لیزری یا چاپ سیلک هزینه کمتری دارد و برای تراکت ها، کمیک ها، چاپ های هنری، جلد کتاب و روزنامه ها ایده آل است.
ریسوگراف برای کپی برداری با حجم بالا و ارزان ساخته شده است و هنوز به طور گسترده توسط مشاغل، مدارس و سایر سازمان هایی که نیاز به چاپ های نسبتاً کوچک تا متوسط دارند، استفاده می شود.
البته باید یادآوری کرد که چاپ ریسو رنگی، کیفیت پایین تری نسبت به چاپ دیجیتال و افست دارد و برای کار های با کیفیت مورد مناسبی نمی باشد.
چاپ ریسوگراف چگونه کار می کند؟
چاپ ریسوگراف یک نوع چاپ است که با استفاده از یک ماشین چاپ ریسوگراف انجام میشود.این ماشین با استفاده از یک قالب چاپ، یک نوع مواد جوهری به نام مستر و یک رول کاغذ، تصاویر و متنهای مورد نظر را بر روی کاغذ چاپ میکند.
برای چاپ با ریسوگراف، ابتدا قالب چاپ بر روی مستر قرار داده میشود.سپس مستر به داخل ماشین چاپ ریسوگراف قرار میگیرد و از طریق فشار دادن قالب چاپ بر روی مستر، جوهر به کاغذ منتقل میشود.
از آنجا که ریسوگراف با استفاده از مستر کار میکند، تعداد چاپهایی که میتوان با این روش چاپ انجام داد، محدود است.
بعد از چاپ حدود ۱۰۰۰ نسخه، مستر تغییر داده میشود و این باعث میشود که هزینه چاپ با ریسوگراف نسبت به روشهای دیگری کمی بالاتر باشد و در نتیجه برای چاپ های تیراژ بالا تر چاپ افست به کار میرود که کیفیت چاپ بهتری هم دارد.
چاپ ریسو گراف از تکنیک رنگ نقطه ای استفاده می کند، به این معنی که فقط می تواند یک رنگ را در یک زمان چاپ کند.
در نتیجه تصاویر با رنگ های زیاد باید چندین بار چاپ شوند.
قبل از ارسال دیجیتالی یک تصویر به چاپگر، باید همه رنگ ها را به تصاویر جداگانه در مقیاس خاکستری تفکیک کنید.
آن گاه تصویر روی کاغذ در داخل چاپگر سوزانده می شود و یک شابلون ایجاد می کند که به آن Master نیز می گویند.
در ادامه شابلون دور درام جوهر می پیچد و روی کاغذ فشار می آورد. برای چاپ رنگ دیگر، باید یک Master جدید ایجاد کنید، یک درام جوهر جدید را در دستگاه قرار دهید و کاغذ را دوباره از طریق چاپگر اجرا کنید.
تفاوت چاپ ریسو گراف با فتوکپی چیست؟
سه تفاوت اساسی بین چاپ ریسو گراف و فتوکپی وجود دارد:
۱. فرآیند: یک چاپگر ریسوگراف برای چاپ از یک الگوی شابلون و سیستم جوهر استفاده می کند. یک دستگاه فتوکپی از لیزر برای گرم کردن جوهر استفاده می کند که روی کاغذ ذوب می شود.
۲. رنگ ها: چاپگر ریسوگراف می تواند هر بار فقط یک رنگ را چاپ کند. یک دستگاه فتوکپی از یک کارتریج جوهر استاندارد استفاده می کند تا بتواند چندین رنگ را در یک چاپ تولید کند.
۳. مقدار: چاپ ریسو گراف به دلیل مقرون به صرفه بودن برای کارهای چاپی بزرگ پیشنهاد می شود. در مقابل، هزینه چاپ با دستگاه فتوکپی، بدون توجه به مقدار چاپ تخمین زده می شود، بنابراین فتوکپی برای کارهایی با حجم بالا می تواند گران باشد.
نکته بسیار مهم، اگر قصد دارید از صفحات زیادی یک نسخه چاپ کنید، چاپ ریسو گراف اصلا مناسب کار شما نمباشد چون باید برای هر نسخه چاپ یک مستر تهیه شود
به همین دلیل چاپ ریسوگراف در کار های تعداد کم، اصلا به صرفه نیست.
۵ نکته برای چاپ ریسو گراف
چاپ ریسو گراف نیاز به دانش فنی و تمرین دارد. نکات زیر را برای چاپ ریسو مورد توجه قرار دهید:
۱. برای جلوگیری از لک شدن تصویر چاپ شده از اسپری تثبیت کننده استفاده کنید. جوهر Riso یک جوهر مبتنی بر روغن برنج است که کاملاً خشک نمی شود و امکان چاپ بیش از حد یا چاپ رنگ های مختلف روی یکدیگر را فراهم می کند. برای جلوگیری از لک شدن تصویر، از اسپری تثبیت کننده استفاده کنید.
۲. تبدیل تصاویر به CMYK : چاپ ریسو گراف رنگی می تواند تصاویر و عکس های تمام رنگی را با استفاده از رنگ های فیروزه ای، سرخابی، زرد و سیاه چاپ کند. قبل از ارسال تصویر به چاپگر، تصویر را در Adobe Photoshop باز کرده و آن را به CMYK تبدیل کنید. این تبدیل، تصویر را به لایههای خاکستری مختلف تقسیم میکند، سپس میتوانید آنها را بهصورت جداگانه به چاپگر ارسال کنید. در چاپ نهایی، این لایهها دوباره ترکیب میشوند تا یک چاپ تمام رنگی را ارائه دهند.
۳. با شیب رنگ بازی کنید. شما می توانید درصد رنگ جوهر برای چاپ را مشخص کنید، به عنوان مثال، اگر ۵۰ درصد رنگ سبز را انتخاب کنید، سایه روشن تری از سبز خواهید داشت.
۴. از کاغذ بدون پوشش استفاده کنید. بر خلاف پرینترهای جوهرافشان یا لیزری، جوهر موجود در ریسوگراف، کاغذ زیر آن را تاب نمیدهد.
بهترین کاغذ برای استفاده در چاپ ریسو گراف، کاغذ صاف بدون بافت و پوشش است. حداکثر اندازه کاغذ در ریسوگراف A3 است.حتما دقت کنید که با دستگاه های ریسوگراف نمیتوانید روی کاغذ گلاسه چاپ کنید.
۵. قبل از اینکه یک چاپ ریسو گراف تمام رنگی را امتحان کنید، ابتدا با چاپ دو یا سه رنگ شروع کنید. کار با لایه های مختلف تصویر از طریق ریسوگراف می تواند ترکیب رنگ یا سایه های غیرمنتظره ای ایجاد کند.لایههای موجود در تصویر و جوهرهای ریسو، کاغذ و خود چاپگر را آزمایش کنید تا ببینید چه نوع تصویری دریافت میکنید. ممکن است یک چاپ ریسو گراف ایجاد کنید که هرگز انتظارش را نداشتید.
کاربرد چاپ ریسو
هنرمندان، تصویرگران، رماننویسان گرافیک، طراحان و دیگر خلاقان و… چاپ ریسو گراف را برای طیف وسیعی از کارها مانند چاپ کتاب، تراکت ها، چاپهای هنری، پوستر، آگهیها، برچسبها و… انتخاب میکنند.
معایب چاپ ریسو
ماشین های ریسو برای تهیه کپی های اداری طراحی شده اند و گزینه ای مناسب برای چاپ با دقت بالا نیستند.
چاپ ریسو گراف می تواند یک فرآیند چاپ نادرست و غیرقابل پیش بینی باشد. ثبت نامناسب، لکه دار شدن و پوشش ناهموار از جمله معایب چاپ ریسو می باشد. رنگهای چاپ ریسو گراف به رنگهای نقطهای جوهر Riso محدود میشوند و هر استودیو چاپ مجموعه منحصر به فرد خود را دارد. اگر به یک چاپ کامل نیاز دارید، بهتر است روش چاپ دیگری را انتخاب کنید.
جوهرهای چاپ ریسو
تمام جوهرهای چاپ ریسو گراف بر پایه روغن گیاهی هستند.جوهر از طریق جذب در کاغذ بدون پوشش خشک می شود.در واقع برای خشک کردن آن نیاز به گرمادهی یا فرآیند شیمیایی نیست. به همین دلیل مصرف برق بسیار پایین است.
هر جوهر در درام قابل حمل خود قرار دارد که در صورت نیاز به داخل و خارج دستگاه منتقل می شود. این کار شما را از ضایعات جوهر و نیاز به مواد شیمیایی سمی برای پاکسازی و شستشوی دستگاه چاپ معاف می کند. درام Riso به سادگی از دستگاه خارج می شود، شابلون دور ریخته می شود و درام تا استفاده بعدی ذخیره خواهد شد. چاپ ریسو مناسب برای کاغذهای بازیافتی است، به همین خاطر این چاپ فرآیند چاپی سازگار با محیط زیست و پایدار را ایجاد می کند.